Verkostumista ja vertaiskokemuksia Samiedun hankefoorumitapaamisessa

Eeva-Kaisa ja Marja-Riitta vauhdissa. Teemana lähihoitajien monimuotokoulutus. Taustalla Tommi Pälli seuraa esitystä.
Eeva-Kaisa ja Marja-Riitta esittelevät lähihoitajien monimuotokoulutusta.
Taustalla Tommi Pälli seuraa esitystä. Kuva: Sanna Laukkarinen

Ammattiopisto Samiedun hanketiimi järjesti koko henkilöstölle keskiviikkona 3.11.2021 lähitoteutuksena hankefoorumin, jossa opettajilla ja muulla henkilöstöllä oli mahdollisuus tutustua hanketyöhön ja hankkeissa työskentelevään henkilöstöön. Henkilökunta jakaantui viiteen ryhmään, jotka kiersivät rasti-malliin hanketiimin pisteeltä toiselle 20 minuutin välein. Hanketiimit vastasivat itsenäisesti omasta toimintamallistaan, joten me päädyimme jakautumaan isolla porukalla kahteen viereiseen luokkaan ja toteutimme esittelymme esittelypöydissä.

Verkko-oppimisen tiimi osallistui hankefoorumiin eEDU-hankkeen jäsenistöllä ja verkko-oppimisen asiantuntijan voimin, minkä lisäksi tiimi vahvistui Savonlinnaan saapuneilla verkko-opettajilla ja verkko-opolla. Oli todella virkistävää nähdä livenä opettajia, joiden kanssa on tekemisissä yleensä etäkokoustyökalujen kautta.

Verkko-oppimisen tiimin pisteellä Pohjolankadun kampuksella opettajilla oli mahdollisuus tutustua eEDU-Verkko-oppimisen kehittäminen -hankkeessa toteutettuihin verkko- ja monimuotokoulutusten pilotteihin sekä hankkeen aikana tehtyihin verkko-oppimisympäristön käyttöä koskeviin uudistuksiin ja digipedagogisiin kokeiluihin. eEDU-hankkeen tuotoksia olivat esittelemässä hankkeen projektipäällikkö Sanna Laukkarinen ja hanketyöntekijä Sanni Montonen ja sosiaali- ja terveysalan opettaja Eeva-Kaisa Laine. Lisäksi hankkeen yhteistyöoppilaitos Xamk:n suunnittelija Tommi Pälli osallistui tapahtumaamme. eEDU-hankkeen toteuttajien lisäksi tiimiimme kuuluu Samiedun verkko-opettajia ja verkko-opo sekä digitukea tarjoava verkko-oppimisen asiantuntija. Lähes koko tiimi oli paikalla, mikä oli työpistemielessä hauska ratkaisu useimpien majoittuessa Sannan työhuoneeseen.

Kattaus monipuolisen tiimin työpisteistä

Hankefoorumissa henkilöstö kiersi tiimistä toiseen 20 minuutin väliajoin. Luoksemme tupsahti välillä iso joukko, joka oli kätevintä jakaa heti alussa puoliksi kahteen eri tilaan. Pienempien ryhmien kohdalla monet päättivät aluksi istahtaa seuraamaan eEDU-hankkeen e-opettaja Eeva-Kaisan ja sosiaali- ja terveysalan verkko-opettaja Marja-Riitta Saavalaisen esittelyä sosiaali- ja terveysalan lähihoitajan perustutkinnon monimuoto-opintojen toteutuksesta ja ohjaussuunnitelmasta. Isolle älytaululle heijastettu tutkinnon toteutussuunnitelma kiinnosti monia ja herätti kuulijakunnassa myös uteliaisuutta, joka ilmeni monina kysymyksinä opettajille.

Sanni Montonen esitteli samassa tilassa Intelliboard-oppimisanalytiikkatyökalun hyödyntämistä verkko-opiskelijoiden opintojen edistymisen seurannassa ja ohjaustarpeen arvioinnissa. Tommi kertoi osallistujille Xamk:n digipedavalmennuksesta ja sen sisällöistä. Opiskelijoiden ja opettajien digituesta vastaava verkko-oppimisen asiantuntija Henry Pöllänen jakoi tietoa digituen palveluista sekä toimi käytännön järjestelyissä kultaakin kalliimpana apuna tiimin jäsenille. Minä toimin tilassa kellokallena ja esittelin aluksi lyhyesti jokaisen tiimin jäsenen sekä tiimissämme tehtävää kehitystyötä. Lisäksi olin paikalla kertomassa pelien pedagogisesta käytöstä ja Seppo.io-alustalle tekemästämme Verkkovelhoksi-pelistä, joka perehdyttää opettajat H5P-digitehtävien maailmaan.

Muut jäsenet verkko-oppimisen tiimissämme ovat Samiedun verkko-opettajia ja verkko-opinto-ohjaaja, jotka kertoivat kukin omista verkkotutkinnoistaan sekä verkko-opiskelijoiden ohjauksesta. Esihenkilötyön ja johtamisen erikoisammattitutkinnon opettaja Sannamari Kiljunen kertoi tutkinnon sisällöstä ja toteutuksesta verkko-oppimisympäristöön. Matkailun verkko-opettaja Sanna Valovuori esitteli puolestaan matkailupalvelujen ammattitutkinnon ja majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinnon verkkototeutuksia. Mikko Kurunsaari valotti Merkonomiksi verkossa -tutkinnon toteutusta ja verkkotutkintoa varten laatimiaan opetusmateriaalia sekä verkko-oppimisympäristöä. Verkko-opo Sanna Lappalainen keskusteli opettajien kanssa opiskelijoiden ohjauksesta kolmivaiheisesti ja osallisti opettajia jakamaan ajatuksiaan ohjausmuodoista ja ohjausmenetelmistä.

Sannamari Kiljunen ja Sanna Valovuori esittelemässä erikoisammattitutkintojaan verkossa. Kuva: Sanna Laukkarinen
Sannamari Kiljunen ja Sanna Valovuori esittelemässä
 erikoisammattitutkintojaan verkossa. Kuva: Sanna Laukkarinen

Hanketiimi sai päivästä hyvää palautetta, vaikkakin aikataulutus oli aika tiukka. Oli mukava nähdä suurin osa työkavereista ensimmäistä kertaa samassa tilassa, sillä itse aloitin työskentelyn Samiedussa syksyllä 2020 etätyöaikaan enkä ole päässyt juuri opettajia tapaamaan. Toivottavasti vastaavia kohtaamisia on mahdollisuus järjestää taas pian!

Hanketerveisin, 
Sanna Laukkarinen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Digipedavalmennuksesta virikkeitä verkko-opetukseen - valmennuksen kynnyksellä (osa 1)

Verkko-oppimisen kehittämistyö uudisti verkko-opetuksen toteutustapoja ja toi verkko-opettajat yhteen

Oppimisen tulevaisuus - palasteltua täsmäsisältöä mikro- ja nanokurssien muodossa