Verkko-opetuksen suosio kasvaa - kustantajilta uutena tuotteena valmiita verkkokursseja

Ammattiopisto Samiedu tiedotti toissaviikolla kokonaan verkossa suoritettavan e-merkonomitutkinnon aloittamisesta. Liiketoiminnan perustutkinnon verkkototeutus on yksi eEDU-hankkeen pilottikohteista, jota ovat rakentamassa Sanni Montonen ja Mikko Kurunsaari. Merkonomiksi verkossa -toteutus herätti välittömästi kiinnostusta ja opintoihin oli ilmoittautunut ennakoitua enemmän opiskelijoita jo tiedotteen julkaisua seuranneella viikolla. Verkko-opinnot ovat ilmeisesti korona-aikana lyöneet läpi myös ammatillisessa peruskoulutuksessa. 

Tähän asti ammatillisen koulutuksen verkkosisältöjen suunnittelu ja toteutus on paljolti ollut ammatillisten opettajien harteilla. Sähköisiä kirjoja ja digimateriaaleja on ollut saatavissa rajoitetusti, mutta peruskouluun tai lukioon verrattuna digitaalisia oppimateriaaleja on ollut niukasti. 

Verkko-opetuksen ja -opiskelun kasvu luo tarvetta laadukkaalle verkko-opetusmateriaalille. Kustannusyhtiö Edita onkin ottanut valikoimiinsa Moodle-verkkokoulutuksia 6 kk tai 12 kk lisenssimaksuilla. Lisäksi tarjolla on vuoden organisaatiolisenssi, johon voi ostaa käyttöoikeuksia jokaista käyttäjää kohden. Organisaatiolisenssi ostetaan aina vuodeksi kerrallaan. Editan valikoimissa on ainakin sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon soveltuvia verkkokoulutuksia. 

Kustantajien toteuttamat verkkokoulutukset eli Moodlen verkkokurssit tuovat hyvän lisän oppimateriaalitarjontaan. Opettajien aika on kortilla, jolloin valmiit ratkaisut voivat palvella erityisesti niitä aloja ja opettajia, joilla ei ole aikaa tai halua alkaa toteuttaa omaa verkko-opetusmateriaalia. Valmiin materiaalin saa parhaimmassa tapauksessa käyttöönsä hyvinkin nopeasti, jolloin opiskelun aloittamisen joustavuus on taattu. 

Toisaalta hankkeen aikana saamamme kokemus sähköisistä digikirjoista ja -oppimateriaaleista on ollut ristiriitaista. Opiskelijat ovat pitäneet opettajien toteuttamaa oppimateriaalia selkeämpänä ja miellyttävämpänä kuin ostettu oppimateriaali. Kustantajien ja muiden oppimateriaalitoimittajien palvelut eivät myöskään ole

Kuvassa on kaksi naista tietokoneen edessä.

käyttövarmoja, sillä oppimateriaali sijaitsee usein ulkoisella, kirjautumista vaativalla alustalla. Tekniset kirjautumisongelmat ovat olleet yleisiä. Puutteena valmiin oppimateriaalin käytössä on myös sen joustamattomuus. Materiaalia ei voi muokata eikä päivittää, kun taas opettajan oma materiaali on päivitettävissä muutamalla klikkauksella. Jotkut opettajat kokevat, etteivät voivat tehdä haluamiaan valintoja tai lisäyksiä materiaaliin, jolloin valmiin verkkokoulutuksen lisäksi opettaja tekee lisämateriaalia ostetun kurssin oheen. Pienessä oppilaitoksessa valmiin verkkokoulutuksen ostaminen tulee kalliiksi, jos tutkinnon osaa suorittaa vain rajallinen määrä opiskelijoita. 

Hankalasta markkinasta on kuitenkin kysymys, kun ammatillisessa koulutuksessa käytettäviä verkko-oppimisalustoja on useampia eikä samaa koulutusta voi näin ollen käyttää kaikissa oppilaitoksissa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mihin suuntaan suomalaiset kustantajat verkkokoulutusten tarjontaa vievät. 

Sanna, 

eEDU

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Digipedavalmennuksesta virikkeitä verkko-opetukseen - valmennuksen kynnyksellä (osa 1)

Verkko-oppimisen kehittämistyö uudisti verkko-opetuksen toteutustapoja ja toi verkko-opettajat yhteen

Oppimisen tulevaisuus - palasteltua täsmäsisältöä mikro- ja nanokurssien muodossa