eEDU-hankkeen ensimmäinen iso steppi otettu - verkko-oppimisympäristön uudistus valmiina

Ammattiopisto Samiedun verkko-oppimisympäristö Moodle on saanut rinnalleen uudistuneen MoodlePinja -ympäristön, joka on otettu käyttöön sosiaali- ja terveysalan lähihoitajan perustutkinnossa tammikuussa 2021. Moodle Pinjaa pilotoidaan aluksi Samiedun monimuoto- ja verkkokoulutuksissa, minkä jälkeen kaikki Samiedun verkko-opinnot on tarkoitus siirtää Pinjaan. Moodle Pinjan ulkoasun ja toimintojen suunnittelu sekä käyttöönotto on ollut ensimmäisiä eEDU-Verkko-oppimisen kehittäminen (ESR) -hankkeen tehtäviä.

Sujuvaa opiskelua saavutettavasti
Samiedun Moodle Pinjan uudistuksessa
integrointi Teamsiin oli yksi päätavoite.

Moodle Pinjan ja sinne tuotettavien verkko-opintojen suunnittelun lähtökohtana on ollut verkko-oppimisympäristön selkeys ja helppokäyttöisyys. Verkko-oppimisympäristöön kirjautuminen tapahtuu O365-tunnuksilla ilman erillisiä tunnuksia. Kirjautumistapa ja hankitut integraatiot mahdollistavat myös Moodle Pinjan integroimisen Teams-etäkokousympäristöön. Näin opettaja voi hallinnoida sekä etäopetukseen käytettäviä Teams-kokoustoimintoja ja verkko-oppimisympäristön sisältöjä Teamsin sisältä. Opiskelijan näkökulmasta integroiminen vähentää eri alustojen välillä liikkumista, mikä selkeyttää kokonaisuuden hallintaa. Ensimmäiseltä opetusryhmältä saatu palaute on ollut positiivista, sillä oppimisympäristö koetaan toimivaksi ja Moodle Pinjan videoita, tekstejä ja digitaalisia oppimistehtäviä yhdistelevä opetusmateriaali on koettu mielekkääksi. 

Syksyllä 2021 voimaan tulleet saavutettavuusvaatimukset on huomioitu verkko-oppimisympäristön ulkoasun suunnittelussa ja sisällöissä. Verkko-oppimisympäristöön pysyvästi tuotavien uusien sisältöjen on täytettävä saavutettavuusvaatimukset, mikäli opetusmateriaali on toteutettu ennen 23.9.2020.

 Opettajille ja opiskelijoille avoimet verkkokurssit Moodle Pinjassa

Moodle Pinjan käyttöä ja verkko-opintojen sujuvoittamiseksi EDU-hanketiimi on laatinut Moodle Pinjaan sekä opettajille että opiskelijoille verkkokurssit, joilta voi etsiä vastauksia mahdollisesti askarruttaviin kysymyksiin. Opettajien johdantokurssi verkko-opintoihin perehdyttää opettajat Moodle Pinjan kurssipohjien käyttöön, verkko-opinnon suunnittelun vaiheisiin, digitaalisiin oppimistehtäviin ja saavutettavuuden huomioimiseen. Verkko-opinto on avoinna kaikille Samiedun opettajille ja sille voi liittyä kurssiavaimella. Kurssiavaimen saa pyynnöstä eEDU-hanketoimijoilta. 

Verkkokurssilla Opiskelijoiden opas verkko-opintoihin Samiedun opiskelija voi tutustua Moodle Pinja -verkko-oppimisympäristön toimintoihin, verkko-opintoihin liittyviin opiskelukäytänteisiin ja laitteistovaatimuksiin. Verkkokurssi on avoin kaikille kirjautumisen jälkeen ja sille voi ilmoittautua itserekisteröitymisen kautta. 

Lisätietoja:

Sanna Laukkarinen
projektipäällikkö
eEDU-Verkko-oppimisen kehittäminen (ESR) 1.9.2020-31.8.2022
p. 050 563 1587
sanna.laukkarinen@samiedu.fi

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Digipedavalmennuksesta virikkeitä verkko-opetukseen - valmennuksen kynnyksellä (osa 1)

Verkko-oppimisen kehittämistyö uudisti verkko-opetuksen toteutustapoja ja toi verkko-opettajat yhteen

Oppimisen tulevaisuus - palasteltua täsmäsisältöä mikro- ja nanokurssien muodossa